Nu este vina mea că justiţia din România îmi pune iarăşi subiectul în condei. Nici n-a trecut săptămâna de la data anteriorului articol că, iată!, încă o modificare legislativă inflamează spiritele, de această dată fiind vorba de ceva poate mai grav decât reducerea pedepselor unor borfaşi: Cenzura! Dar nu oricare, atenţie! În vizorul Legii vor intra produsele de divertisment ce au ca formă de exprimare pamfletul sau umorul inspirat din spectrul şugubăţ al clasei politice ori din fiţele şi mitocăniile unor pretinse VIP-uri (Very Imbecil Person).
N-am nici un motiv să cred că sub incidenţa punctului „i” al articolului 80 nu vor intra şi alte genuri ale ironiei dezavuate de către cei prinşi în colimator! Probabil că şi caricaturile, benzile desenate, anecdotele sau bancurile (fabulele nu mai sunt de actualitate, deci le sărim!), schiţele umoristice, ori, cine ştie?, până şi incisivele epigrame vor fi sancţionate în instanţele judecătoreşti, dacă cerberii punctului „i” vor considera că a fost lezată imaginea publică a reclamantului.
Dacă v-a fost greu să prindeţi ideea, voi fi mai tranşant în exprimare, folosindu-mă, pentru exemplificare, de titlurile unor emisiuni cu mare audienţă: „Cronica Cârcotaşilor”, „Mondenii”, precum şi realizările grupului Divertis. Succesul incontestabil al producţiilor enumerate constă tocmai în faptul că în scenetele acestora se pune punctul pe „i”, dar, desigur, un alt „i”. Sub formă pamfletară, cu un umor mai mult sau mai puţin reuşit sau voalat, sunt evidenţiate deviaţiile, aberaţiile, gugumăniile sau, spus mai pe şleau, tâmpeniile comise de către reprezentanţi ai politichiei româneşti, de către bogătanii de mucava sau de către vreunul (vreuna) care-şi rânjeşte fasolea prin faţa camerelor de luat vederi. Se pare că va înţărca bălaia! Noul proiect de lege are prevăzut dreptul ca acela care se va simţi lezat şi atins în orgoliu sau va considera că i-au fost aduse prejudicii de imagine publică va avea la dispoziţie instrumentul instanţei, chit că musca de pe căciula sa are dimensiunile unui Boeing 747. Cu alte cuvinte: „Bă!, să nu râdeţi pe seama mea, că v-a luat mama lu’…i!”
Iarăşi ne-au fost explicate motivele luate în considerare şi care stau la baza proiectului legislativ. Cu graţia unei balerine încălţate în mocasini, a fost reiterată presiunea exercitată de Uniunea Europeană, care cere României o rapidă reformă a justiţiei. Bătaie de câmpi! UE ne cere o legislaţie mai operativă în ceea ce priveşte corupţia acutizată, iar ai noştri blamează printr-un punct „i” pamfletul, bancurile şi parodia. Ăia ne solicită să trimitem după gratii şpăgarii, iar justiţiarii de malul Dâmboviţei le vor da în cap caterincoşilor. Şi pentru ca prosteala să nu-şi dezmintă proverbiala origine, mai sunt menţionate şi sursele de inspiraţie: Italia, de unde a fost împrumutată o lege de pe vremea lui Mussolini, şi Franţa, ţări care au cele mai slabe legi ale presei, diametral opuse celor funcţionale în Germania şi Danemarca.
Umorul este caracteristic poporului român. Este bastonul în care ne-am sprijinit târşâindu-ne paşii prin orbecăiala vremurilor potrivnice sau cu care am parat loviturile vieţii. Umorul este forma noastră de curaj şi de protest. Mămăliga revoltelor interioare nu-i făcută din mălai, ci din tărâţa adunată din ţestele unora cărora le bubuie mintea de prostie, gafe şi imbecilitate, dar cu care ne procopsim ori de câte ori mergem să votăm cu capul făcut terci de promisiuni fantasmagorice. Va fi pus la zidul infamiei juridice pamfletul, dar rămâne slobodă ca păsărica cerului pornografia, crăcită suveran prin toată mass-media autohtonă.
Punctul de pe „i”-ul umorului nu are nimic în comun cu punctele de pe „i”-urile Legii, care, încă o dată, deserveşte interesele unor indivizi crispaţi şi ofuscaţi, dar potenţi. La influenţă mă refer!
Cristian Lodroman
Publicat pe "Aşii Români" la 29 martie 2009
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.