Cocktail de palincă politică

Nu că aş fi vreo sămânţă genetică descendentă din Mafalda, acela de le ştia pe toate, dar anticipaţiile mele referitoare la campania prezidenţială se dovedesc pe zi ce trece că au fost juste. De luni bune am spus că vom fi martorii unor mizerii şi măgării din partea politicienilor noştri cum nu s-au mai văzut de la Revoluţie încoace. Tot felul de dosare, informaţii, acuze şi calomnii apar şi dispar în fiece clipă, dar numai pe anumite posturi de televiziune şi numai în anumite ziare, care, ca un făcut, aparţin aceloraşi moguli ai presei româneşti. Nici până acum nu stăteam noi omeneşte pe scaune, dar totul s-a întors cu fundul în sus, a devenit o nebunie şi un haos total.
   În timp ce alte ţări dau semne de redresare economică după criza ce a răvăşit lumea pe întreg cadranul busolei, în România subiectul a fost trecut într-un plan secund, fiind actualmente folosit numai pentru capital politic, pentru altă suită de promisiuni deşănţate şi pentru alţi „specialişti” născociţi la apelul bocancului. Guvernul bicefal îşi dă în cap (capete) la fiecare proiect de lege, sunt anunţate divorţuri politice, refaceri de alianţe, moţiuni de cenzură cu ghiotura, greve, autonomii teritoriale, blocaje administrative, urmăriri penale comandate, restructurări în sistemul bugetar, şomaj, candidaturi mai mult sau mai puţin surpriză, toate de-a valma, fără sens, fără logică şi fără nici o minimă speranţă pentru cetăţeanul de rând, chiaun şi dus cu fofârlica până-n pânzele albe, pe valuri şi talazuri, pentru că nu el, românul, contează în acest moment (de parcă ar fi contat vreodată!), ci funcţia de preşedinte, jilţul de la Cotroceni.
   Când a fost lansată gulguta lui Sorin Roşca Stănescu, fostul director al ziarului „Ziua”, prin care Traian Băsescu ar fi fost implicat în afacerea cu armament, am amânat să-mi dau cu părerea, aşteptând să văd ce iese din toată tărăşenia asta, Stănescu fiind un ziarist discreditat cu mult timp în urmă. Pasiunea sa pentru „şopârle” şi zvonistică de tip KGB l-a scos din circuitul încrederii de ani buni, de pe vremea celebrului dosar „Ţigareta”, când a tras atât fum în plămâni, încât a dat în cancer informativ. Nici cu dosarul „Flota” nu i-au ieşi pasienţele, eşuând lamentabil cu apa pân’ la gât. Că a vrut sau nu, Sorin Roşca Stănescu nu mai este la „Ziua”. A trecut la „Noaptea”, acolo unde se simte în largul său, la răscolit de rahat şi interviuri cu fantome, dosare fabricate la adăpostul întunericului, întâlniri de taină printre tomberoane cu spioni şi informatori fără nume, fără chip. Nu mai scrie la ziar, ci pe…blogul personal, adică acolo unde scapă de sub incidenţa legislaţiei şi a deontologiei profesionale şi unde poate vomita în voie, vrute şi nevrute. Ce a ieşit din povestea cum că fraţii Băsescu, Traian şi Mircea, au avut oarece tangenţe cu armament, cu terorism şi alte fabulaţii? Fâsss! Nimic! Postul de televiziune ce a băgat în cofă total şi definitiv presa românească, Realitatea TV, după ce l-a susţinut în demersurile sale pe Sorin RS, a pus batista pe ţambal, şi-a scos usturoiul dintre dinţi şi şi-a continuat gargara cu alte subiecte, la fel de veridice. Ba, mai mult, l-au pus pe sticlă şi pe tembelul acela de „Marean” Vanghelie (acest nume este o parodie şi trebuie tratat ca atare), alt deţinător de dosare secrete, procurate chiar de la sursă, dar dispărute a doua zi.
   Despre cazul Elenei Udrea, ministresa blondă, ce să mai vorbim? Că în timp ce Comisia de anchetă condusă de Ludovic Orban şi acoliţii săi, calificată în demolarea demnitarilor, se strofoacă să-i facă dosar penal, României i-au fost acordate trei mere de aur (trofeu echivalent Oscar-ului) pentru turism? Aiurea! Ce-i bun nu contează, mai ales dacă vine dinspre tabăra lui Băse. Mai nou, actualului preşedinte i se pune în cârcă altă dandana, de ultimă oră. Cică el este vinovat pentru pretinsa autonomie a secuilor din România. Măi, să fie! Păi, da, zic cei ce nu-l au pe Băsescu la icre, dacă n-ar fi băut palincă cu ei prin Harghita sau Covasna, nici ungurii de pe la noi nu şi-ar fi pierdut minţile cu ograda proprie. Ia te uită, neamule, ce face alcoolul din ţară!
   Mă întreb dacă nu cumva acest cocktail de mizerie politică şi jurnalism de cacao va reuşi să ne îmbete într-atât, încât naţia asta bulversată şi sictirită să nu-şi dea voturile în toamnă, pe vremea vinului cel nou, pe mâna vreunui Gigi Becali sau Sorin Oprescu, alte două poame de pomină!

Cristian Lodroman

 Publicat în "Aşii Români" pe  8 septembrie 2009

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.