Când o zbura…porcina?

   A ajuns gripa porcină şi în România, iar mass-media a luat un moment de pauză în ceea ce priveşte enigma candidaturii lui Traian Băsescu pentru un nou mandat de preşedinte. Ziariştii, în special cei de la Realitatea TV, îşi freacă mâinile de bucurie că au un nou subiect cu care vor isteriza poporul, stârnind panica cu reportaje, interviuri şi declaraţii, însă, spre disperarea jurnaliştilor, nici un interlocutor nu este dispus să pactizeze cu inconştienţa de a alimenta buletinele de ştiri cu informaţii năucitoare.
   Dacă ai răbdarea şi nervii necesari să urmăreşti cu câtă încrâncenare ar dori moderatorii de la postul lui Sorin Ovidiu Vântu – cel care într-un an de zile a adus în sapă de lemn mai mulţi români decât actuala criză economică – să facă din rahat bici, te-ai gândi că Apocalipsa bate la uşă. Bineînţeles că nu sunt preocupaţi de realitate, ci doar de manipulare, rating şi distorsionare a adevărului! Nu are nici o importanţă că ministrul Sănătăţii ori directorul unui reputat spital bucureştean se jură pe mamă şi familie că situaţia este sub control total şi că starea pacienţilor nu implică riscuri deosebite. Nu! Reporterii umblă ca bezmeticii dintr-un colţ în altul al Capitalei, cu ochii ieşiţi din orbite, să afle din „surse sigure” dacă nu cumva cei infestaţi cu „porcina” n-au deja lumânarea la cap, ori dacă vecinii, rudele sau prietenii acestora nu s-or fi aşezat la coadă pentru eutanasiere, copleşiţi de gândul că vor fi răpuşi de virusul AH1N1.
   Este vădită nemulţumirea ziariştilor alarmişti că autorităţile din România s-au organizat de o manieră fără reproş şi că, până în acest moment, n-a fost de despicat firul în patru decât pentru un singur focar, de trei persoane, venit de la New York, cu o cursă Air France. Trebuie să găsească o breşă în acest scut, nu se poate! N-au linişte dacă nu vor culpabiliza pe cineva, un ministru, un Băsescu sau poate pe directorul aeroportului, deşi, în ultimă instanţă, ar fi mulţumiţi şi cu pilotul avionului, numai că acesta nu-i român. În goana lor după senzaţional, cei ce ar trebui să informeze cetăţenii, nu fac altceva decât să agite mâlul de la fundul apelor, iar cei mai săraci cu Duhul se vor baricada în case, dar nu înainte de a da iama prin farmacii, după antigripale, antivirale şi antirabice.
   N-am să neg faptul că aceste gripe, porcină sau aviară, nu ar fi un real pericol sau că măsurile preventive nu-şi au rostul, nici gând! Totuşi, îmi par aplicate anapoda aceste controale, ele fiind destinate celor ce intră pe teritoriul unei ţări, nu şi celor ce părăsesc o ţară, mai ales una care are raportate o sumedenie de cazuri, cum ar fi America. S-a tot vorbit despre nişte aparate ce scanează termic corpul uman şi cu ajutorul cărora pot fi depistaţi cei ce sunt afectaţi de gripă. În regulă, dar ce mare brânză de face din moment ce potenţialul purtător de virus în loc să fie izolat anterior îmbarcării, el este lăsat să tuşească liber în aeronavă?  Mă gândesc că aşa cum suntem controlaţi la plecare de mitraliere, cuţite şi forfecuţe, logic ar fi ca o procedură similară să fie valabilă şi în situaţia viruşilor contaminatori, cu atât mai mult cu cât se doreşte ca aceste noi tulpini gripale să nu sufere mutaţia de la animal la om.
   Apropo de gripa aviară, provenită de la păsările călătoare, îmi permit o pastilă de umor negru, prin asocierea sa cu cea porcină, care tot pe calea aerului migrează dintr-o ţară în alta. Păi, dacă nu vor fi efectuate verificări la plecarea-sosirea pasagerilor, îmi este teamă că tulpina va suferi cât de curând nedorita mutaţie, dar de la pasăre la grăsanul cu şorici, iar şansa de a fi anihilată se va produce când va zbura porcul.

Cristian Lodroman

Publicat în "Aşii Români" pe  29 mai 2009
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.