Acasă

   Sute de români revin zilnic acasă. Din Italia, Spania, Franţa şi de pe unde or mai fi fost plecaţi să muncească. El Dorado s-a sfârşit! Şi-au încercat norocul căutând o viaţă mai bună, mai bănoasă, mai sigură, dar acest noroc şi-a întors faţa de la ei. Atât cât au reuşit să agonisească în luni şi ani de trudă pe şantiere sau pe plantaţiile agricole înghesuie acum într-un autoturism cumpărat la mâna a doua, urmând ca doar numărul de înmatriculare să le mai amintească pe unde au pribegit.
   Ce-i aşteaptă acasă? Italia, Spania, Franţa şi toată Europa lovită de recesiune. Au plecat de la un şomaj şi vor da de altul. Nici măcar cu maşinile aduse nu vor avea ce să mai facă, majoritatea fiind neconforme cu noua legislaţie de protecţie a mediului, iar taxa de primă înmatriculare îi va determina să le vândă centrelor pentru dezmembrare auto. Mulţi dintre ei nădăjduiau să mai reziste un timp, atât cît să-şi termine casele începute pe meleagurile natale cu banii câştigaţi în străinătate. Cine a apucat, bine! Cine nu, îşi va hrăni speranţa într-o a doua şansă, cândva, când această criză blestemată îşi va da sfârşitul.
   Dacă statistica este corectă, circa patru milioane de români au părăsit ţara după Revoluţie, din care jumătate în ultimii doi ani, de la data admiterii în Uniunea Europeană. Incontestabil, cei mai mulţi au plecat să câştige un ban cinstit şi să-şi vândă cât mai bine hărnicia mâinilor. Că au fost şi lichele, şi asta-i adevărat! Numai că cei din urmă încă nu aglomerează vămile cu Ungaria. Domeniul lor de activitate, infracţiunea, se supune altor legi, inclusiv economice. Mai găsesc ei ceva de furat şi nici prostituţia nu pare ameninţată cu abstinenţa.
   Revin la statistică! Tot cu titlu de aproximaţie, mai puţin de o pătrime dintre conaţionalii noştri au avut calificări pentru job-uri, să le spunem intelectuale, iar jumătate pentru munca brută, fizică. Cealaltă pătrime…Lor le „datorăm” rahatul cu care au mânjit imaginea României. Probabilitatea cea mai scăzută de a reveni acasă pare să includă prima categorie: cadrele medicale, inginerii sau cei din domeniile elitiste. Se estimează că circa un milion de compatrioţi vor face cale-ntoarsă, în condiţiile în care, repet!, oferta pe piaţa internă a muncii este din ce în ce mai scăzută, iar impactul social va fi devastator.
   Din tot acest crepuscul al crizei economice ce a lovit precum un tsunami Bătrânul Continent, inclusiv, iată!, şi România, cineva are de cîştigat. Copiii!
Ei au plătit cel mai scump aventura părinţilor. Luni şi ani de zile au fost orfanii migraţiei. Câţi dintre ei or fi înţeles cu adevărat pentru ce au rămas în grija bunicilor atâta amar de vreme? Câţi dintre ei nu ar fi ales fără să clipească o pălmuţă peste fund în locul unei fotografii care să le amintească de chipul mamei? Câţi dintre ei nu ar fi renunţat la maşinuţa ori la păpuşa adusă din străinezia, dar de ziua lor să fi suflat în lumânărelele tortului alături de cei ce le-au dat viaţă? Pentru mulţi dintre ei, criza se va sfârşi curând. Criza lor!
   Printre amintitele bagaje, românii se întorc acasă cu experienţă, cu o mentalitate nouă, occidentală, şi, aşa ar trebui!, cu un nivel superior de civilizare. Depinde de ei dacă vor fi în stare să-şi valorifice calităţile dobândite. Mi-a fost însă dat să văd şi oameni veniţi cu fiţe şi fandoseli de Italia, Spania, Franţa, chinuind o limbă românească ce parcă s-a dorit a fi uitată. Am avut senzaţia că locul lor de muncă a fost la desfundat coşuri, că prea le ies fumuri pe toate orificiile! După doi ani de zile, corzile vocale nu mai pot rosti decât Buenos dias, Bongiorno, ori Bonjour. Mofturi de Coana Chiriţa! Admit că suntem recunoscuţi ca popor înzestrat cu o capacitate aparte de a învăţa o limbă străină, dar mă îndoiesc că în doar doi ani poate fi atinsă perfecţiunea, oricât de înfrăţiţi într-ale latinităţii graiuri am fi. Bine ar fi dacă vor sti şi vor vrea să evite ridicolul!
   Ce are de pierdut România odată reveniţi? Bani. Banii trimişi şi cheltuiţi acasă! Miliarde de euro anual. Va fi un gol pe care economia noastră dezorientată nu-l va putea compensa cu uşurinţă, cu atât mai mult cu cât actualii guvenanţi fac eforturi de a ieşi cu obrazul cât mai curat după promisiunile deşănţate din campania electorală.
   Totuşi, dintr-o Europă aflată în resuscitare, românii vin acasă!


Cristian Lodroman
 
Publicat AQVILA: 28.01.2009

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.